Fűszeres bojlival a kánikulában

Szokásos hétvégi horgászatomat a Ráckevei Soroksári Duna partján kezdtem meg, ahol az augusztusi 35 fokban sok jóra nem számítottam, de az éjszakákban és a kisebb frontokban volt némi bizodalmam. Az évnek ebben az időszakában szokásossá váló kánikula nem tesz jót a halak kapókedvének, így elég nehéz horogra csalni egy-egy nagyobb példányt. A kitartó horgász azonban sosem adja fel, ilyenkor is próbálkozni kell! Az előrejelzések frontot jósoltak, ami másnap hajnalra meg is érkezett, de eléggé legyengült, mire a területünkre ért, így nem volt nagy égszakadás-földindulás. Pedig a frissítés jól jött volna.

</>

A halakat sajnos nem is mozgatta meg, jelzőim csendben várták a napfelkeltét és egészen a déli órákig nem is szólaltak meg. Aki ismeri ezt a gyönyörű, ámde szeszélyes vizet, az tudja, hogy itt sokszor lehet nullázni, Nincs az a haldömping, mint a telepített és agyonhorgászott tavakon. Igazi vad víz, annak minden szépségével és nehézségeivel.

</>

Felszerelésem egyik részét Shimano TX412INT 3,6m-es bot és egy Power Aero 14000XSB alkotta. Mindkét eszköz kiváló minőségű már önmagában is, de összerakva őket, egy meglehetősen erős párost alkotnak. Másik része pedig egy régebbi szériás Shimano SpeedMaster 3,6m-es 3Lb-ás bot és egy Shimano Ultegra 5500XTC orsó. Mindkét orsó zsinórjára egy kb. 7m hosszú Sufix Super21 márkájú, 0,50-es méretű fluorocarbon előtétzsinórt kötöttem, mert a kagylók nagyon könnyen vágják az ennél gyengébb monofil zsinórokat, de akár a fonottakat is (sőt, azt könnyebben). Ezzel, a vízben alig látható, de brutál erős és kemény zsinórral még nem volt rossz tapasztalatom, jól bírja a kiképzést. Egyetlen hátránya a vastagsága miatti kötése, de egy kis rutinnal ez is megoldható.

A végszerelék egy Carp Spirit ólomklipszben folytatódik, amiről adott esetben az ólom le tud csúszni és ezáltal az akadókban nem hátráltat minket, illetve a fárasztás közben a hal szájából nem forgatja ki a horgot, így a hal száját is kíméli. Előkémet szintén a kagylók miatti vágások elkerülése érdekében a Carp Spirit bevonatos Combi Soft előke zsinórjából kötöttem, kb. 20cm hosszban, horgom pedig a tűhegyes VMC Mystic Carp WideGap 7022 típusú 4-es méretű volt. Csalinak a Dynamite Baits Hot Fish&GLM 20mm-es bojlit használtam, melyet kb. 4cm távolságra fűztem hajszálelőkére a horogtól.

</>

Melyből egy pár szemet ki szoktam szárítani egy erre alkalmas zsákban, hogy tovább bírják a vízben oldódást.

</>

A horogcsali mellé a Carp Spirit cég PVA hálójába pár szem bojlit tettem, ugyanabból, amit csalinak is használtam, de a gyári, puhább változatát.

</>

A képen is jól látszik, hogy a horog mellé felfűzött csali két 20mm-es bojliból állt. Ezzel szelektálni szerettem volna a halak között, hogy egy termetesebb példány vegye fel a csalim. Sajnos a terv nem teljesen jött be, mert a halak másképp gondolták. A déli órákban a kisebb példányok közül egy nagyon mohó, fiatal egyed éhezett meg a csalira és egy gyors futással jelezte, rajta van a horgomon. Nem mondom, hogy nem örültem neki, de a nagypapáját vártam. 

</>

</>

A viszonylag rövidebb ideig tartó partra segítést és pár fotót követően természetesen ős is visszanyerte szabadságát. A fogságból általában gyorsan szabadulni akaró halak helyett ő szépen, komótosan úszott el, mutatván, neki is meleg már ez a víz. (30fok)

</>

A nem túl kedvező időjárási viszonyokat tekintve ennek a fogásnak is nagyon örülök, mert ilyenkor minden hal ajándék.

Görbüljön Mindenkinek!