Normark, Rapala, Shimano. Ez mind minket jelent. De kik is vagyunk valójában?

Az egész egy éhes finn legénnyel kezdődött…

Az 1930-as években történt, hogy Lauri Rapala, egy halászdinasztiából származó egyszerű favágó a Päijänne tavon ült kis csónakjában, és míg zsákmányára várt, a halak különleges világát figyelte az áttetsző vízben. Megfigyelte, hogy a rablóhalak hogyan rejtőzködnek el búvóhelyeiken és miként támadnak lesből a sebesült, lassan mozgó kishalakra, amelyek számukra könnyebb zsákmánynak bizonyultak. Ez a felfedezés adott ötletet Laurinak, aki 1936-ban (harmincegy éves volt ekkor) fenyőkéregből elkészítette első csaliját. Munkájához csak egy hétköznapi cipészkést és néhány csiszolópapírt használt, a termék felületét sztaniolpapírral vonta be.

A legenda szerint új csalijával olykor akár napi három mázsa hal kifogására is képes volt. A mester nem csinált titkot találmányából, a csodacsalinak így hamarosan messze földön híre ment. A többi pedig, ahogy azt mondani szokták, már történelem… 

Lauri egyre több csalit faragott halászkunyhójában. Egyetlen modellt készített, melyek sebesült kishalra emlékeztető mozgását egytől egyig a vízben próbálta ki. Gyaníthatóan nem ez volt a leggyorsabb módja a csalikészítésnek… de csak ezzel a módszerrel születhetett meg az igazi Rapala. A szigorú tesztelésre később is különös figyelmet fordított, hiszen csak így tudta garantálni azt, hogy mindegyik általuk készített csali azt a minőséget és mozgást prezentálja, amitől egyedülállónak számítított a Rapala wobbler akkoriban.

Néhány évvel később (mikor már négy fia és felesége is bekapcsolódott a termelésbe) a műcsalik nagy részét már bérmunkások faragták ki, a családi műhelyben pedig a végső munkálatok folytak. Ezzel megszületett a későbbi horgászcikk piac egyik legsikeresebb cége.

Lauri az ötvenes évek közepén többször is az Egyesült Államokba utazott, és több nagyvárosban bemutatót tartott találmányáról. Egy minnesotai horgászbolt tulajdonosa rögtön fantáziát látott az üzletben, és barátjával céget alapított az észak-amerikai forgalmazásra. A céget Normark névre keresztelték. A helyi finn kolónia révén a termék hamar széles körű ismertségre tett szert, tengerentúli hírnevét mégis egy véletlen egybeesésnek köszönheti. 1962. augusztus 17-én jelent meg a Normark első hirdetése a LIFE magazinban – ugyanazon a napon, melyen Marylin Monroe halála miatt a lap a színésznő címlap fotójával jelent meg, és amely emiatt soha nem látott példányszámban kelt el.

Az amerikai piac meghódítása után a fejlődés immár megállíthatatlan volt. A 80-as, 90-es évektől kezdődően újabb és újabb Rapala modellek jelentek meg, majd európai és tengerentúli felvásárlásai révén a csoport márkaportfoliója kibővült, és termelőkapacitása hirtelen megnőtt. A Rapala csalik mellett horgok, etetőanyagok, aprócikkek és egyéb kiegészítők is megjelentek a választékban. 1991-ben a Rapala VMC Corporation forgalmazási megállapodást kötött a Shimano vállalattal annak horgászüzletágához tartozó termékei európai értékesítéséről, mellyel a csoport portfoliója teljessé vált. Ma, a világ vezető csaligyártójaként, a Rapala VMC Corporation elkötelezett a minőség és az innováció iránt, pont úgy, ahogy azt Lauri Rapala egykor megálmodta, és ahogyan azt az új generáció megvalósította.

 

Márkáink

A Rapala VMC Corporation márkái kiegészítik egymást. Termékeink az elérhető választék valamennyi szegmensét lefedik, hogy ezzel a horgászok legszélesebb körének igényeit ki tudjuk szolgálni.

 

 

 
A cégcsoport legelső márkája 1936 óta. Balza és műanyag wobblerei, kiváló minőségű termékei a világ minden táján ismertek és elismertek   Vezető európai horogmárka, 100 éves tapasztalattal. Világelső a hármashorgok gyártásában és értékesítésében

 

Fonott és monofil horgászzsinórok   Japán dizájnerek által megálmodott wobblerek és plasztikcsalik

 

Körforgók és támolygók mindenféle ragadozóhal horgászatához   A Rapala csoport etetőanyag márkája főként pontyhorgászok számára

 

Tradícionális finn filéző-, vadász és konyhai kések   Műcsalik és kiegészítők tengeri ragadozók horgászatához

 

 

Évtizedes együttműködések révén a világ vezető márkáinak képviseletét is ellátjuk itthon és a külföldi piacainkon.

 

Mérnöki precizitással megalkotott orsók és botok. Neve egyet jelent az innovációval és a megbízható minőséggel   Fonott horgászzsinórok édesvízi és tengeri horgászathoz

 

 

Műanyag dobozok és egyéb tároló rekeszek horgászok, vadászok és kültéri sportok kedvelői számára    

 

A Normark Magyarország Zrt.

2005. október 1-én alakult Rapala-Eurohold Zrt. néven, mint a Rapala csoport hazai leányvállalata, és termékeinek kizárólagos dél-kelet európai forgalmazója. 2007.01.01-től a cégcsoport európai disztribúciós megállapodása révén a Shimano termékek kizárólagos dél-kelet európai forgalmazójává vált. Nevét a csoport számos kereskedelmi leányvállalatához hasonlóan Normarkra változtatta. Termékeit jelenleg 250 hazai üzletfele értékesíti. Támogatója és fő szervezője az Országos Rapala Pergető Bajnokságnak.
 

Tesztcsapat

 

 

Weidel Attila

Pergetőspecialista, legnagyobb pergetett fogása egy 25 kilós harcsa, melyet egy Shimano Exage 2500-as orsóval és 10-30 gramm dobósúlyú 240 cm-es Shimano Hypeloop bottal fogott. Emellett az ORPB  főszervezője.

 

 

Ferenczi János

Többféle módszert kipróbált, az utóbbi másfél évtizedben ő is már csak perget. Harcsa, balin, csuka sügér vagy süllő… valamennyi a kedvence. Jani rendszeresen indul versneyeken is. 

 

Nagy Gábor

Balatoni pergetőhorgász, akinek a vízzel és a halakkal való napi kapcsolat nem csak
a hobbiját, hanem a hivatását is jelenti. Kedvencei a balinok, a fogasok és a csukák,
de bármely ragadozóra szívesen perget, olykor a versenyhorgászatba is belekóstol. 
 

Kulcsár János

Budapesti pergetőhorgász, lassan húsz éve dobál Rapala wobblereket. Leginkább csukára és balinra perget, emellett szívesen veszi kézbe az UL felszerelést is. János zömében a Shimano és a Storm termékeit teszteli.

 

 

Kecskés Viktor

Harcsától a keszegig minden halfajra szívesen horgászik műcsalival. Szereti a
változatosságot a Balatontól a kis hegyi patakokig mindenhol örömmel űzi
kedvenc sportját. Specialitása az ultra könnyű pergetés. 
 

Fekete András

András a Normark Hungary pontyos csapatának oszlopos tagja, így zömében Shimano, Dynamite Baits, Carp Spirit és VMC termékeket tesztel. Kedvenc horgászvize az RSD,  de örömmel próbál ki számára ismeretlen területeket is.

 

 

 

Szabó Csaba

Csaba feederhorgászként előszeretettel ötvözi a hagyományos finomszerelékes horgászmódszereket a mai modern bojlis szerelékekkel és csalikombinációkkal. Elsősorban a Dynamite Baits, Carp Spirit, Shimano, Sufix és VMC termékeket teszteli.
 

 

 

 

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT